Superman, Hilary og andre metodister

Quiz: Hva har tegneserie- og filmhelten Superman (Clark Kent )og presidentkandidat Hilary Clinton til felles? Enkelt. De er metodister.

Det er tidlig i valgkampen, men dersom Clinton skulle vinne høstens valg, blir hun i så fall den sjette metodisten som innehar presidentembetet i USA. Clinton har hele livet vært en aktiv og bevisst United Methodist. I april 2014 talte hun til United Methodist Women Assembly (den amerikanske metodistkirkens kvinneforbund) som har 800.000 medlemmer. Både som politiker og kirkemedlem har Hilary Clinton lenge vist et spesielt engasjement for situasjonen til kvinner og barn og deres rettigheter.

De fem amerikanske presidentene som har vært metodister, er James Knox Polk (1845-49), Ulysses S. Grant (1869-77) , Rutherford B. Hayes (1877-81), Wlliam McKinley (1897-1901) og George W. Bush (2001-09). At også visepresidenter som Walter Mondale, Hubert Humphrey og Dick Cheney var metodister, illustrerer at det er politisk romslig i den metodistiske kirkefamilien…

Trhumc-Nelson-Mandela2Verdens kanskje mest respekterte metodist er Nelson Mandela som mottok Nobels Fredspris i 1993. Også etter hans død, beundre en hel verden frigjøringskjempen og antiapartheidforkjemperen og forsoneren som både ble Sør-Afrikas første svarte statsminister og landets første president som ble valgt i frie valg. I 2013 mottok Mandela også og World Methodist Peace Award. (Du kan se og høre hans takketale her: https://www.youtube.com/watch?v=gMopoaJKWJ0 )

Mandela er forøvrig ikke den eneste metodisten som har mottatt Nobels fredspris. Allerede i 1946 fikk amerikaneren John Mott prisen for sitt arbeid for å grunnlegge og styrke internasjonale kristne ungdomsorganisasjoner som jobbet for fred. Mott var i mange år leder for World Student Christian Federation (WSCF). Han gikk også i spissen felleskirkelig arbeid på tvers av konfesjoner og nasjoner, og var sentral i etableringen av Kirkenes Verdensråd (World Council og Churches) hvor han ble livslang ærespresident i 1948.

I 2011 gikk Nobels fredspris til Liberias president Ellen Johnson Sirleaf som også er metodist. Hun fikk prisen sammen med to andre afrikanske kvinner for deres ikke-voldelige kamp for kvinners sikkerhet og deres rett til full deltakelse i fredsbyggende arbeid.

Rosa Parks1Den amerikanske borgerrettighetskampens «mor», Rosa Parks, skrev seg inn i historien i 1955, i Montgomery i Alabama. 1. desember nektet hun å gi fra seg setet i den «fargede» delen av Buss No. 2857 til fordel for en hvit mann som gjorde krav på setet fordi den «hvite» delen var full.

Parks hadde ikke planlagt sin «aksjon», men hun var sliten etter en lang arbeidsdag og lei av å bli behandlet som en annenrangs borger. Hun valgte å bli sittende. Parks ble arrestert, dømt og fengslet, men raskt løslatt mot kausjon. Hendelsen utløste raseri og en lang boikott av busselskapet, og en rekke demonstrasjoner over hele USA. Rosa Parks var hele livet medlem av African Methodist Episcopal Church – et kirkesamfunn som fikk tilnavnet «The Freedom Church» lenge før borgerrettighetskampen startet. Året etter Parks stille protest på bussen, kom USAs høyesterett i 1956 fram til at segregering av svarte og hvite på busser var grunnlovsstridig. Rosa Parks døde 92 år gammel i 2004.

trhumc-supermannDen ikoniske og legendariske tegneserie- og filmhelten Supermann (Clark Kent), ble skapt av Jerry Siegel og Joe Shuster som begge var jøder. Det har imidlertid alltid vært opplest og vedtatt Superman hadde solid protestantisk oppvekst i det amerikanske Midtvesten. Av tegneserien om superhelten over alle superhelter, framgår det begge foreldrene, Jonathan og Martha Kent, var metodister. Mor Martha var den ivrigste kirkegjengeren. Det er altså ikke tvil om at Superman Kent Clark var/er metodist…

TRHumc-Beyonce-1Andre virkelige metodister er for eksempel popstjernen Beyonce (bildet t.v.) , filmskaperen George Lucas, popduoen «The Carpenters», sangerne Roberta Flack og Dionne Warwick og skuespillerne Robert Mitchum og Donna Reed.

 

(Nb: listen/oversikten over kjente metodister vil bli forlenget. Har du tips om navn, er det flott om du bruker kommentarfeltet under til å gi oss beskjed!)