FC Barcelona grunnlagt av metodist!

TrondheimUMC-barcelona1Grunnleggeren av verdens (kanskje) beste fotballag, Barcelona, var metodist! 22-åringen (!) Hans ”Joan” Gamper startet klubben i 1899 som et tilbud til seg selv og fotballglade metodister og andre protestantiske ungdommer i den katalanske hovedstaden. Det legger unektelig en ny dimensjon til nytelsen av Messis, Neymars og Suarez’ herjinger på fotballbanen!

Sveitseren Hans Gamper, bosatte seg i Barcelona i 1898. Han var medlem av den sveitsiske Evangelisk-Reformerte Kirke, som var og er en del av Metodiskirke-familien. I Barcelona kom Gamper i kontakt med et «gatelag» tilknyttet Metodistkirken, som gjerne spilte ”løkkefotball” på esplanaden/gaten ved Arc de Triomf; Triumfbuen som ble bygget til Verdensutstillingen i Barcelona i 1888. Der var det godt belyst om kveldene. Sammen med andre protestantiske ungdommer, ble disse metodistene kjernen i det aller første FC Barcelona-laget.

joan-gamper-sports-cardHans Gamper var egentlig på gjennomreise til Afrika hvor han ville starte sukkerhandel, men på veien dit skulle han først besøkte sin onkel i Barcelona. Gamper ble så begeistret for byen at han bestemte seg for å bli. Han lærte seg å snakke perfekt katalansk og tok seg også et katalansk fornavn, Joan. Han fikk jobb som sportskorrespondent for to sveitsiske aviser og arbeidet i tillegg som bokholder.

Etter arbeidstid og i helgene spilte Gamper aller helst fotball. Sammen med sine metodistvenner og andre ungdommer spilte han på gater og i parker, særlig i Sant Gervasi-strøket. Utstyret var det så som så med. Ballen var gjerne en litt ujevn kule, rullet sammen av tøystykker. Men da Hans Joan Gamper fikk tilsendt en skikkelig fotball fra Sveits, ble det fortgang i sakene. Han fikk med seg 36  ungdommer som ønsket å spille med en skikkelig ball. Rekrutteringskilden var sportsakademiet Gimnasio Solè hvor aktive ungdommer drev med ulike idretter.

De første 36 medlemmene var hovedsakelig engelskmenn og sveitsere som var bosatt i Barcelona, men også noen få spanjoler. Klubben ble stiftet 29. november 1899, og ble oppkalt etter byen. Barcelonas velkjente klubbfarger, blått og vinrødt (blaugrana), skal/kan være inspirert av draktene til FC Basel i Sveits hvor Hans Gamper tidligere hadde spilt angriper.

Fc Barcelona - GamperGamper spilte 48 kamper for FC Barcelona mellom 1899 og 1903, og scoret over 100 mål for klubben. I 1908 ble han president i FC Barcelona i en krisetid hvor laget holdt på å gå i oppløsning. Han fikk klubben på beina igjen, økonomisk og organisatorisk. Han var til sammen klubbpresident i 25 år, fordelt på fem perioder.

Gampers liv og historie med FC Barcelona endte imidlertid dramatisk og tragisk. Han var klubbens president da Barcelona-fansen 24. juni 1925 buet under den spanske nasjonalsangen. Som ikke det var ille nok, jublet fansen og applauderte til «God save the Queen» som et gjestende Bristish Royal Marine-korps spilte før kampen. Spanske styresmakter under diktatoren Primo de Rivera mislikte episoden sterkt. De anklaget Gamper for å fremme katalansk nasjonalisme og han ble kastet ut av Spania. Barcelonas hjemmebane Les Corts ble stengt i et halvt år. Gamper fikk etter hvert komme tilbake, men betingelsen fra myndighetene var at han holdt seg langt unna FC Barcelona. Fem år senere tok Gamper sitt eget liv, etter en lengere depresjonsperiode med bakgrunn i personlige og økonomiske problemer.

150px-Trofeu_Joan_GamperSenere har han fått en slags oppreisning. I 1966 etablerte FC Barcelona «Joan Gamper-Trofeet» til hans ære. Pokalen gikk de første 30 årene til vinneren av en internasjonal vennskapsturnering med fire lag (Barcelona + tre inviterte) i august hvert år, like før seriestart i Spania. Fra 1997 ble turneringsformatet forlatt, og det spilles én kamp mot en invitert motstander. Barcelona har vunnet trofeet de tre siste årene; i 2015 slo de Roma 3-0. For å ære Gamper har FC Barcelona også «pensjonert» Gampers medlemsnummer i klubben. Byen Barcelona har oppkalt en gate etter ham, Carrer de Joan Gamper, i distriktet Les Corts.

——

Hans Gamper ble født i den sveitsiske (lands)byen Winterthur 22.11.1877. Hans mor døde av tuberkulose da han var åtte år, og da flyttet faren med sine tre sønner og to døtre fra Winterthur til Basel.Gamper var en meget allsidig idrettsutøver. Allerede som tenåring spilte han fotball for FC Basel og som 19-åring var han med å stifte FC Zürich hvor han også hadde plass på laget. I tillegg til fotball, var han en ivrig syklist og løper, og han spilte både rugby, tennis og golf. I 1897 spilte han rugby for Athletique Union i Lyon, Frankrike.

Takk

Vi takker metodistpastor Ole Birch i Jerusalemskirken i København som på Facebook fortalte at han i det finske metodistmagasinet «Nya Budbäraren» hadde funnet opplysningen om at Barcelona ble grunnlagt av en metodist! Ytterligere kilder for denne artikkelen har vært hjemmesiden til Evangelisch-methodistische Kirche i Sveits og Wikipedia.

 

.