Everton FC startet som metodistlag!

Det baller på seg. Ikke før har vi slått fast at FC Barcelona ble grunnlagt av en metodist, så kan vi fortelle at Everton Football Club i England startet som et «metodist-menighetslag» i 1878. En Everton-metodist var også indirekte sterkt medvirkende til dannelsen av Liverpool FC!

Men tilbake til Everton. Laget het først St. Domingo F.C. og var knyttet til en metodistkirke i Everton/Merceyside-distriktet i Liverpool i 1878! Allerede året etter skiftet klubben navn til Everton FC, og det er en klubb med meget solide tradisjoner og meritter. Everton var blant stifterne da The Football League ble etablert i 1888, og vant sitt første seriemesterskap to år senere. Klubben har vært engelske seriemestre ni ganger, og syv ganger har de endt på sølvplass. Everton har spilt fem FA Cup-finaler og vunnet fem av dem, siste gang i 1995. Everton er det eneste laget i som har spilt over 100 sesonger på høyeste nivå i engelsk fotball! De er nå inne i sin 113. sesong!

Evertons historie startet da metodistmenigheten med det lange navnet St. Domingo Methodist Church Sunday School, bestemte seg for å bygge en ny kirke i Liverpoolområdet i 1868. Menigheten fikk kjøpt en tomt i Breckfield Road North i distriktet Everton som siden 1835 var en del av City of Liverpool. I 1871 ble den nye kirken, St. Domingo Methodist New Connection Chapel innviet. (bildet under viser St. Domingo i Breckfield Road North)

St-Domingo-Breckfield-Road-NorthI

1878 fikk menigheten en idrettsglad prest, Ben Swift Chambers. Han etablerte først et cricketlag som et tilbud til strøkets ungdommer. Men ettersom cricket var en ren sommersport, var det rom for å plusse på nok et sportstilbud gjennom vinterhalvåret, og da pastor Chambers startet fotballklubben St. Domingo FC for å gi sine sognebarn et helårs idrettstilbud. De spilte kampene i et hjørne av den nyanlagte Stanely Park. de første motstanderne var andre «kirkelag» fra Merceyside-området.

Fotballklubben ble fort et meget populært tiltak, og slett ikke bare folk som hørte til metodistkirken ønsket å bli medlemmer i klubben. Klubben ble fort en bydelsklubb mer enn et «kirkelag», og allerede i 1879 ble det bestemt å endre navnet til Everton FC.

St. Domingo/Everton spilte først sine kamper på Stanley Park og så en stund på Priory Road. Derfra ble laget kastet ut av baneeieren som mislikte at klubbens tilhengere var bråkete. Da Evertonfans sto bak betydelig uro og bråk etter at klubben slo Earlestown og vant sin første tittel i 1884, var det slutt for spill på Priory Road.

Høsten samme år fikk de adgang til å leie fotballbanen Anfield Road hvor Everton spilte sine hjemmekamper i nesten åtte år. I løpet disse årene ble Anfield den første fotballbanen i England med målnett. Men bak kulissene var det sterk uro og misnøye i klubben rettet mot den egenrådige presidenten John Holding. «Opprørsleder» var eieren av et revisor/sakførerkontor, George Mahon. Han var en meget aktiv metodist og spilte orgel i både Great Homer Street Wesleyan Chapel og i St. Domingo.

Kjemien mellom Evertons president Holding (t.h) og Mahon (tv.v) var dårlig; av mange årsaker. De var begge politisk aktive, for ulike partier. Holding var konservativ, mens Mahon tilhørte det liberale partiet. Mahon og hans meningsfeller i Everton lot seg provosere av at Holding, som eide Anfield, krevde meget høy baneleie av klubben. De var også uenige i synet på eierskapsmodell i klubben. Holding ville gi investorer adgang til å kjøpe og eie store aksjeposter, mens Mahon ønsket å spre Everton-aksjene utover til flest mulig medlemmer og vanlige folk. Å drive og eie en fotballklubb skulle ikke primært dreie seg om å tjene penger, mente han. Tilhørighet og identitet var viktige elementer for Mahon.

Mahons fløy mislikte også at Holding kun tillot salg av øl fra sitt eget bryggeri (Orrell Brothers Brewery), og i det hele tatt at Everton ble forbundet med alkoholsalg til publikum. ( Mahon var, som en god metodist på den tiden, selvfølgelig avholdsmann.)

Goodison-park-everton-hearts-1892
Tegning som viser en kamp på Goodison Park

George Mahon allierte seg derfor med en rik lege, og fikk hånd om et større landområde/tomt på nordsiden av Stanley Park. Mahon foreslo at klubben skulle flytte dit og bygge sin egen bane. Etter heftige diskusjoner og mye vondt blod mellom partene, fikk forslaget flertall. Det for datiden meget avanserte og flotte fotballstadionet, fikk navnet Goodison Park etter navnet på gaten som gikk langs den ene langsiden av banen. Med tre tribuner som tilsammen tok 11000 tilskuere, var Goodison Park Englands første virkelige fotballstadion.

John Holding sto igjen med sitt Anfield, uten leietakere. Resultatet ble at han stiftet sitt eget fotballag, Liverpool FC, som fikk Anfield som sin hjemmebane. Men det er en annen historie…

Etter bråket om banevalg og skismaet med John Holding, ble George Mahon Evertons nye styreleder i 1892. Under hans ledelse skjedde en betydelig profesjonalisering av laget. Blant annet anskaffet Everton en egen spillerbuss, som også tok med pressefolk og styremedlemmer til lagets bortekamper. Luksus i de tider!

Mahon var styreleder for Everton i to perioder. Først fra 1892 til 1895 og så fra ca 1901 til 1908 da han trakk seg tilbake.

Både George Mahon og John Houlding regnes som to av de fem «founding fathers» av Merceyside-fotballen ; miljøet som frambragte klubbene FC Everton og Liverpool FC.

Når det gleder Everton og metodistkirken, kan det også nevnes at den femte «founding father», Will Cuff (1868–1949) i alle år var korleder og kasserer i St. Domingo hvor Everton-eventyret startet. Metodisten Cuff ble kalt «Mr. Everton». Han styrte klubben effektivt og med hard hånd i fire tiår.

Kirken St. Domingo Methodist New Connection Chapel, ble revet tidlig på 1970-tallet.