Fotballklubben Aston Villa FC i Birmingham, ble grunnlagt i 1874 av fire unge menn fra cricketlaget til Villa Cross Wesleyan Chapel. De fire var også medlemmer av kirkens søndagsskole/bibelklasse for voksne. Dermed fullfører hjemmesiden vår et bra hattrick denne uka: både FC Barcelona, Everton FC og Aston Villa FC har metodistiske røtter!
Legenden sier at de fire cricketspillerne møttes under en gasslykt i Heatfield Road like ved kirken i området Aston, en (oktober)kveld i 1874. Som så mange cricketspillere, ønsket de seg en sport de kunne drive om vinteren. De valgte den nye ballidretten «association football» og i løpet av kort tid var laget Aston Villa stiftet! (Moderne fotball har litt enkelt sagt sitt opphav i rugby. I 1863 skilte «rugby football» og «association football» lag, og the Football Association i England ble stiftet.)
Det nyetablerte Aston Villa spilte sin aller første kamp mot en rugbylag fra nabolagskirken St. Marys i Aston Brook. Betingelsen var at Villa gikk med på å spille første omgang etter rugbyregler og andre omgang med fotballregler! Det sto uavgjort ved pause, men med en scoring i andre omgang vant Villa sin første kamp 1-0! I den første tiden brukte spillerne kirken som garderobe.
Etter å ha spilt litt rundt omkring ble Wellington Road Aston Villas første offisielle hjemmebane i 1876. Det var en inngjerdet bane, slik at det var mulig å ta inngangspenger. – en viktig del av begrunnelsen for å flytte dit. Allerede i 1897 anskaffet Aston Villa tomten til det som også i dag er klubbens hjemmebane. Den het opprinnelig Aston Lower Grounds, men ble omdøpt til Villa Park i 1901.
Aston Villa ble ligamester første gang i 1893/94-sesongen. Kubben hadde stor publikumsappell, og samlet jevnlig minst 20-25000 til sine hjemmekamper på en tid da finalen i FA-cupen var godt besøkt om den trakk 20000 tilskuere.
Fotball- og kirkehistorie
De fire «søndagsskole-medlemmene» valgte å kalle opp klubben etter metodistkirken de tilhørte; Aston Villa Wesleyan Chapel som ble bygget omkring 1850. Etter en utvidelse/nybygg i 1865 skiftet navnet til Villa Cross Wesleyan Chapel (bildet t.h.) fordi kirken lå tett ved veikrysset Villa Cross. I dette krysset mellom Lozells Road og Heathfield Road, lå også landemerket Aston Villa – et stort murbygg i georgiansk stil. Det huset/villaen er egentlig navnopphavet til alt som kaller seg noe med Aston og/eller Villa. Aston-distriktet er for lengst innlemmet i byen Birmingham.
Metodistkapellet i Aston ble «plantet» der av medlemmer i Wesley Chapel på Constitution Hill i Birmingham – og det kapellet var et av flere metodistkapell/kirker i Birmingham som selveste John Wesley, alle metodisters kirkefar, etablerte! Så dette er kirkehistorie og fotballhistorie i salig blanding!
I 1967 ble Villa Cross Wesleyan Chapel solgt til New testament Church of God, en kirke med karibiske røtter. I 2007 ble kirken revet og erstattet av et nytt, stort og moderne kirkebygg som også rommer en rekke offentlige, kommunale tilbud. På veggen til dette nye kirkebygget henger en minnetavle (bildet) som sier at her ble fotballklubben Aston Villa grunnlagt av fire medlemmer fra metodistkirken som tidligere sto på dette stedet.
Den engelske ligaens far
Aston Villa er uløselig knyttet til skotten William McGregor som også regnes som den engelske ligaens far. McGregor tok initiativet til stiftelsen av the Football League i 1888 – verdens første organiserte fotball-seriesystem. Det la grunnlaget for at fotball utviklet seg fra en amatør/fritidsaktivitet til en profesjonell idrett.
McGregor var egentlig presbyterianer. Han flyttet til Birmingham i 1870 hvor han etablerte seg som en vellykket kles/stoffhandler i Aston-distriktet. McGregor var så fotballinteressert at han stengte butikken tidlig på lørdager for å kunne se kampene til klubben Calthorpe som en skotsk venn hadde stiftet.
Fotballinteressen brakte ham i kontakt med «metodistlaget» Aston Villa. I 1877 ble han invitert/oppfordret til å bli medlem og sitte i Aston Villas styre. Han sa ikke bare ja til det, men påtok seg også å dømme kamper for klubben. Medlemslistene fra den tiden viser at McGregor var eldre enn fleste medlemmene på den tiden. Han spilte aldri fotball selv, men stilte av og til opp som keeper på Villas treninger. Det var hans store organisasjons- og forretningstalent som virkelig kom Aston Villa – og engelsk fotball til gode. McGregor steg raskt i gradene i Aston Villas administrasjon og var i lange perioder styreleder og president i klubben. Foran klubbens hjemmearena, Villa Park, står det en stor statue av McGregor.
Mc Gregor var også den som i 1878 introduserte den «den skotske løven» som sentralt element i klubbens logo. Aston Villa spilte den første tiden med ulike drakter/farger, men i 1887 landet de på den velkjente burgundervinsrøde trøyen med himmelblå armer. Det var også draktfargene da klubben samme år vant sin første FA Cup.
Det begynner å bli en stund siden Aston Villas gullalder. Men laget har vunnet førstedivisjon/Premier League sju ganger, siste gang i 1981. de har også ti andreplasser i den øverste ligaen. Et stort cuplag har det også vært. Villa har sju FA-pokaler i premieskapet, men må helt tilbake til 1957 for å finne den nyeste. Laget har tapt fire cupfinaler, den siste i 2015 mot Arsenal (4-0)
Aston Villa vant Europacupen i 1982, European Super Cup i 1982/83 og Intertotocupen i 2001.
12 lag med kirkelige røtter
I boken «Thank God for Football» skriver forfatteren Peter Lupson at 12 av de 38 klubbene som har vært innom Premier League siden 1992/93 kan spore sine røtter direkte tilbake til en kirke. Det er Aston Villa, Barnsley, Birmingham City, Bolton Wanderers, Everton, Liverpool, Fulham, Manchester City, Queen’s Park Rangers, Southampton, Swindon Town og Tottenham.
Av disse har i alle fall Everton og Aston Villa solide metodistiske røtter.
—