11 avgjørende dager i mai

trhumc-GC2016-logo-color-hi-res«Therefore Go!» er motto for UMC Generalkonferanse 2016 i Portland, USA 10.- 20.-mai.864 delegater fra hele verden skal i løpet 11 dager i mai diskutere og vedta en rekke viktige saker knyttet til kirkens teologi og struktur/organisasjon. Noen saker er så store og tunge at vedtakene kan få store konsekvenser for kirkens framtid. Et «verste-scenario» er kirkesplittelse på homofilispørsmålet.

Generalkonferansen arrangørs hvert fjerde år. og er kirkens øverste organ – organisatorisk, teologisk og økonomisk. Prislappen for å arrangere Generalkonferansen 2016 er ganske heftige 10,532,800 dollar, altså temmelig nær 90 millioner norske kroner. Det er to millioner dollar mer enn i 2012. Prisøkningen kan stort sett knyttes til kirkens økende globale struktur, med reiseutgifter og ikke minst utgifter knyttet til simultanoversettelse fra en rekke språk. Alle Generalkonferanser har hittil vært arrangert i USA. Minneapolis (USA) er utpekt som arrangør i 2020. Men så kan det bli «utflytting». Det er gjort foreløpige vedtak om at Generalkonferansen i 2024 skal arrangeres i Manila på Filippinene og i 2028 i Harare, Zimbabwe.

I tillegg til de 864 delegatene som har stemmerett i Portland i mai, møter alle kirkens biskoper (uten stemmerett) og ledere/generalsekretærer for en rekke offisielle kirkelige råd og utvalg.P å tilhørerplass vil det i tillegg sitte hundrevis av representanter for tallrike kirkerelaterte aksjons- og interessegrupper. De vil garantert sette sitt preg på konferansen i og utenfor konferansesenteret.

Metodistkirken i Norge sender to flotte delegater som dessuten bidrar til å trekke ned snittalderen i Generalkonferansen! Det er Audun Westad (leg delegat og leder av Metodistkirkens Ungdomsforbund) og Frøydis Grinna (pastoral delegat og MBU-prest ). De  er valgt av Årskonferansen, men reiser som årskonferansens delegater, ikke representanter. De har ikke noe bundet mandat fra Årskonferansen, og kan i alle saker stemme helt etter egen overbevisning.

trhumc-gc2016-guide 1Last ned Generalkonferanseguiden!

I god tid før Generalkonferansen anbefaler hjemmesiden vår ALLE interesserte, bevisste metodister og nysgjerrige venner av kirken å laste ned Generalkonferanseguiden. Den finner du i PDF-format her: http://s3.amazonaws.com/Website_Properties/general-conference/2016/documents/gc2016-guide.pdf

I tillegg til å gi et flott og oversiktlig innblikk i aktuelle saker, gir guiden god forståelse av konferansens sammensetning og arbeidsmåte. Du får også en nyttig kortversjon av kirkens historie, organisasjon og struktur.

Du kan også sjekke: http://www.umc.org/who-we-are/general-conference-2016-guide

App med aldergrense 17 år…

trhumc-general-conference-2016--app-splash-screen-690x387Du kan allerede laste ned app’en «UMC General Conference 2016». Den finnes i både IOS (Apple) og Android-format. Av en eller annen grunn er app’en gitt aldersgrense 17+ med følgende varsel: Infrequent/Mild Realistic Violence. Riktig nok har det forekommet demonstrasjoner og arrestasjoner under tidligere Generalkonferanser, men likevel…

Når vi kommer så langt, blir Generalkonferansens forhandlinger og gudstjenester/samlinger streamet live, slik at alle kan følge med i det som skjer. Streamingen kan du logge deg på via denne linken: http://gc2016.umc.org

Dessuten vil sosiale medier som Twitter og Facebook «koke» under Generalkonferansen. Den offisielle hashtagen er #UMCGC.

Uansett hvordan man ser på spørsmålet, vil kirkens holdning til homofili, være den store saken offisielt og uoffisielt.. Homofilispørsmålet er nå så betent at det kan ha kirkesplittende potensial. Trolig ender man opp med noe mindre dramatisk, men uansett vil spørsmålet «regionaliseres» – slik at den enkelte årskonferanse, menighet og pastor får større innflytelse på hvilken praksis som skal følges.

Meget opplysende

Det foreligger også en rekke forslag som vil påvirke kirkens struktur/organisasjon. For å sette seg inn i disse forslagene, anbefales sterkt et par bloggposter av den meget godt orienterte og reflekterte metodistpresten Jeremy Smith / Hacking Christianity.

Hans innlegg «Vision for General Conference 2016» http://hackingchristianity.net/2016/01/2020-vision-for-general-conference-2016.html

og «Primer on structural proposals for General Conference 2016» http://hackingchristianity.net/2016/01/primer-on-structural-proposals-for-umc-general-conference-2016.html   er meget informative og opplysende.

Og når du først er inne på Hacking Christianity, så sjekk gjerne flere av hans bloggposter også!