Metodistkirken har fått sin første åpent homofile biskop – Karen Oliveto

bishop karen3I et historisk biskopsvalg natt til i dag (norsk tid) , ble den 58-årige og åpent lesbiske metodistpresten Karen Oliveto valgt som biskop i United Methodist Church! Uansett hvordan man stiller seg til homofilispørsmålet, er det trygt å si at United Methodist Church etter dette valget aldri blir den samme.

Interesserte kan følge den historiske innsettelsen av den nye biskop Karen Oliveto i dag, lørdag 16. juli i Paradise Valley United Methodist Church i Arizona. Du kan nemlig se gudstjenesten «live» – den streames på Western Jurisdictions webisde og starter kl. 23.00 norsk tid (14.00 lokal tid). Hvis serveren ikke blir overbelastet på grunn av stor interesse, kan du følge innsettelsen her: Ordinasjonsgudstjeneste

Oliveto kommer fra jobben som seniorpastor i den unike Glide Memorial Church i San Francisco (som flere av Trondheim Metodistkirkes medlemmer har hatt gleden av å besøke). Du kan lese hennes cv her: Oliveto cv

Oliveto ble valgt i 18. stemmerunde – og fikk da 100 prosent av stemmene.Valget sendte umiddelbart vekselsvis gledes- og sjokkbølger inn kirken. I en uttalelse få timer etter valget, sa presidenten i kirkens Biskopsråd, biskop Bruce R. Ough, at “This election raises significant concerns and questions of church polity and unity.”

Bishop Karen aksept-tale
Karen Oliveto fotografert under sin takketale rett etter at hun ble valgt som biskop.

Ough gjorde det klart at Biskopsrådet (Council of Bishops) ikke har autoritet til å blande seg inn i valget, men at rådet følger situasjonen meget tett. Han medga at noen i kirken vil se valget som et brudd på kirkens lover og et betydelig skritt på vei mot splittelse, mens andre vil se valget som en milepæl på veien mot en mer inkluderende kirke.

Valget fant sted på Western Jurisdictional Conference (en av fem jurisdiksjoner som UMC i USA er inndelt i – og som på mange måter tilsvarer sentralkonferansene i resten av UMC. Wesstern Jurisdiction omfatter statene: Alaska, Arizona, California, Colorado, Hawaii, Idaho, Montana, Nevada, Oregon, Utah, Washington and Wyoming.

Hjemmesiden er et sted for informasjon og ikke debatt. Vi henviser derfor bare til den offisielle meldingen fra United Methodist News. Der kan du lese både Olivetos umiddelbare reaksjon på å bli valgt, og kommentarer fra ulike grupperinger: http://www.umc.org/news-and-media/western-jurisdiction-elects-openly-gay-united-methodist-bishop

Det kommer garantert flere reaksjoner på det historiske biskopsvalget, og bevisste, interesserte metodister og venner av kirken oppfordres til å følge med på ulike nettsider.