UM C-vitamininnsprøytning

Menighetsturen søndag 2. oktober ble en oppdagelsesferd til en ukjent idyll. Og for en oppdagelse! Naturreservatet Leinøra viste seg å være et helt usedvanlig vakkert og  spesielt sted. Trær og busker med knall organge Tindved-bær, smekkfulle av C-vitaminer, sto nærmest som en vegg langs grusveien og gressletta som vi etablerte som base. Og når sola overvant regnet, ble hele turen en skikkelig vitamininnsprøytning for de 17 + hund som deltok!

Leinøra er en del av Gaulosen naturreservat og landskapsvernområde ved utløpet av elva Gaula. Hardbarkede trondhjemmere som var med på turen, måtte med undring bekjenne at de aldri hadde hørt om stedet før, langt mindre vært der. Leinøra er en ukjent idyll og «hemmelighet», bare 25 minutters biltur fra Trondheim sentrum!

Det går turvei gjennom reservatet slik at det er lett å komme frem både til fots, på sykkel og med barnevogn. Tre minutter etter at vi hadde forlatt parkeringsplassen og startet spaserturen langs grusveien innover Leinøra, befant vi oss plutselig i en helt spesiell og unik «botanikk». Et stykke lett tilgjengelig «villmark» – og usedvanlig vakkert! Det bugnet av Tindved, fulle av bær – store orange klaser av syrlige c-vitaminbomber. Reservatet har også mange andre sjeldne/uvanlige trær og planter – og et veldig rikt fugleliv.

Det regnet ganske heftig i starten på menighetens søndagstur, så at 17 møtte opp var egentlig imponerende. Og etterhvert ga regnet seg, sola begynte å skinne og vi hadde en særdeles flott turopplevelse. I «basen» ble det tent bål til grilling av pølser og smørbrød. Noen plukket tindvedbær, og de unge lekte og kastet flyndre på elva som lå blikk stille og blank mens landskapet omkring speilte seg i vannflaten. Rett og slett vakkert! Kjempetakk til Sven og Kristin Nørsett som hadde turansvaret og viste oss dette paradiset!

Fakta om Leinøra

Noen fakta om Leinøra, som vi garantert skal tilbake til!: Samlebegrepet Gaulosen naturreservat og landskapsvernområde omfatter de tre verneområdene Gaulosen naturreservat, Leinøra naturreservat, og Gaulosen landskapsvernområde. Verneområdene ble opprettet i 1983, etter at Leinøra hadde vært fredet separat siden 1971. I nesten direkte tilknytning til landskapsvernområdet ligger også Lauglolia naturreservat (opprettet 2001) og Apoteket naturreservat (opprettet 1987).

Det utvidede verneområdet som ble etablert i 1983 skal ivareta flere botaniske vernebehov, både arter og landskapstypen. Alle planter på land og i vann er fredet, men det er lov å plukke bær og matsopp. Foruten Tindved, finnes arter som fjørekoll, strandrug, saltsiv, rødsvingel, engkvein, gåsemure og hvitkløver i området. Området er dessuten rasteplass for trekkende våtmarksfugler, ender og gjess, og hekkeområde og overvintringsområde for flere arter. Over 200 forskjellige fuglearter er registrert i området, og 12 fuglearter som er registrert i Leinøra-området er på̊ rødlista.

Området er kjent for å være et viktig tilholdssted for vannfugl det meste av året. Den varierte og spesielle naturtypen på Leinøra fungerer også som hekkeområde for stokkand, strandsnipe og en mengde spurvefugler. I vinterhalvåret har ofte sangsvane, gjess og ender tilhold, når området ikke er islagt. På grunn av de store mengdene med tindvedbær enkelte år, kan en rekke spurvefugler som normalt trekker bort fra Trøndelag, ha tilhold i området utover vinteren.

25 minutter fra sentrum! Forbløffende!