Metodist blir USAs FN-ambassadør

nikki1Guvernør Nikki Haley, som Donald Trump onsdag nominerte til å bli USA neste FN-ambassadør, er United Methodist. Indisk-amerikanske Haley tilhører høyresiden av det republikanske partiet, men under valgkampen kritiserte hun Trumps innvandringspolitikk sterkt.

Haley er republikaner, og en raskt stigende stjerne i partiet. Tidligere i år ble hun av Time Magazine nevnt blant «De 100 mest innflytelsesrike personer» i USA. Hun ble valgt som guvernør i South Carolina i 2010 og hennes kandidatur var da støttet av Tea Party-bevegelsen. Hun ble gjenvalgt i 2014. Haley er den første kvinnelige guvernøren i statens historie, og også den første med innvandrerbakgrunn. ( Men på sitt velger-registreringskort i 2001, krysset hun seg selv av i rubrikken for «white» ).

nikki3Nikki Haley ble født som Nimrata («Nikki» – som betyr «den lille») Randhawa i Bamberg, South Carolina i 1972, og ble oppdratt som sikh. Foreldrene er innvandrere fra Punjab-området i India. Faren var akademiker i India og ble etter hvert professor ved Voorhees College i South Carolina. Da Nikki i september 1996 giftet seg med Michael Haley, skjedde det gjennom to seremonier – en med sikh-rituale og en med metodistkirkens vigselsritual. Haley bekjenner seg i dag som kristen, og hun og familien tilhører Mt. Horeb United Methodist Church i Lexington, South Carolina. Haley ser på troen som en privatsak, og vil ikke balnde tro og politikk. Hun nekter å la seg påklistre merkelapper som «evangelisk» eller «gjenfødt kristen. Familien er trofaste kirkegjengere, men i kirken sitter hun gjerne på bakerste benk fordi hun gjerne vil «høre og oppleve budskapet med minst mulig forstyrrelse. Nikki og Michael Haley har to døtre; Rena (18) og Nalin (15).

Haley er neppe en politiker som, sett med norske metodistøyne, framstår som den beste «reklameplakaten» for United Methodist Church. Hvordan hun får en del av sine standpunkter til å rime med kirkens sosiale prinsipper er for eksempel ikke lett å forstå. (understatement…). Vi kan likevel ikke underslå det faktum at den påtroppende amerikanske FN-ambassadøren altså er United Methodist, slik for eksempel også ekspresident George W. Bush er det. Observatører tror dessuten at Trump vil oppgradere FN-ambassadørposten, slik at den også gir Haley plass i den nye amerikanske regjeringen. Det betyr at hennes innflytelse øker.

Nikki HaleyHaley har ikke lang fartstid som Trump-tilhenger. Under den republikanske nominasjonskampen støttet hun Florida-senatoren Mark Rubios kandidatur. Da han trakk seg, gikk hun over til Ted Cruz-leiren. Først en knapp måned før selve presidentvalget i november, ga hun sin offisielle støtte til Donald Trump. Men også da understreket hun at hun ikke var noen «fan».

Hennes kritikk av Trumps innvandringspolitikk, hindrer ikke at Haley selv er tilhenger av en vesentlig strengere lovgivning på det området i USA. Som guvernør har hun signert flere lover og støttet tiltak for å bekjempe «ulovlig innvandring». Samtidig mener hun at «ingen som er villig til å arbeid hardt, respektere lovene og elske våre tradisjoner skal noen gang føle seg uvelkommen i dette landet». Hun har et strengt abortsyn (kun tillatt når morens liv er i fare), og er motstander av fagforeninger i arbeidslivet. På den positive siden skal nevnes at hun i 2015, etter kirkemassakren i Emanuel African Methodist Episcopal Church i Charleston, South Carolina, tok skritt for å fjerne «sørstatsflagget» fra statlige bygninger.

Før utnevnelsen som FN-ambassadør blir offisiell og effektiv, må Nikki Haley godkjennes av det amerikanske senatet. Det byr neppe på problem ettersom republikanerne har flertallet. Som metodister får vi bare krysse fingrene og håpe det beste…