Lucia til hjerte, sinn og ettertanke

Vakker, perspektivrik og berørende familiegudstjeneste i Lucias og lysets tegn søndag 11. desember. Over 30 var i kirken og kunne glede seg over å se barn med etnisk bakgrunn fra fire ulike nasjoner – Syria, Ghana, Japan og Kamerun – delta i tenningen av de tre adventslysene.

Et «Luciatog» innledet gudstjenesten og slo an stemningen for en gudstjeneste som ble preget av en egen ro, atmosfære og «gjenklang»; lys, ettertenksom og håpefull! Mye sang preget gudstjenesten  – blant annet med ukulele-akkompagnement til en av sangene! (Trolig første gang – i alle fall innenfor et tidsspenn som «manns minne»!)

Salmene/sangene hadde alle lys som tema. Blant annet Trygve Hoffs «Lys imot mørketida», og den sterke og utfordrende «För dem som vandrar i mörkret» med flott tekst av Lars Webster til Jerker Lejons fengende og meget sangbare melodi. Vi sang den på norsk, men av praktiske årsaker gjengis salmen på originalspråket som avslutning på denne gudstjenesterapporten!

I stedet for preken hadde gudstjenestens planlegger og leder, Synnøve (Sivertsen), lagt opp til en bønnevandring med ni stasjoner. Den utløste stor og engasjert deltakelse; på en globus kunne vi finne land i verden vi spesielt ville be for. Vi kunne tenne lys i lysgloben eller på et brosteinskors på kirkegulvet. Ved lyskorset kunne vi legge små steiner som tegn på at vi kan legge fra oss det som er tungt og vanskelig, eller glassperler som symbol på noe vi ville takke for. Vi kunne se oss selv i et speil og bli forsikret om at vi alle og hver enkelt er unike og perfekte i Guds øyne, skapt i hans bilde –  og vi kunne pynte «fellesskapstreet» (juletre) med merkelapper hvor vi skrev våre egne navn. Disse lappene vil bli hengende og inngå som en del av årets julepynt på treet (som skal pyntes ferdig etter gudstjenesten neste søndag). Vakkert og flott!

Takako (Ueno) var som vanlig velspillende organist, med et særlig vakkert postludium! Etter gudstjenesten ble en planlagt «enkel» kirkebakkekaffe betydelig oppgradert gjennom tilførte spesialiteter ala Anne Jorunn (Midtkil)! Og vi sang bursdagssangen for tre som i løpet av siste uka har hatt bursdag – Agnes (88!), Trygve (15) og Ole-Einar (67).

Nok en gang beviste det gamle jungelordet sin gyldighet: «de’ e triveli’ i Metodistkirka, sjø!»

lucia20

 Her følger salmen «För dem som vandrar i mörkret», og med den ønsker hjemmesiden (trondheimumc.com) alle sine lesere en fortsatt velsignet advent!

För dem som vandrar i mörkret ska ett ljus skina klart.

Ja över dem som undrar ska ett ljus gå opp!

För himmelens portar har öppnats

och ljuset från himmelen strålar hit ner.

I världen har mörkret skingrats och änglaskarorna ler.

För dem som gråter och lider ska ett ljus skina klart.

För dem som fryser i skuggan ska en sol gå opp!

För himmelens portar har öppnats

och ljuset från himmelen strålar hit ner.

I världen har mörkret skingrats och änglaskarorna ler.

För dem som hatas och plågas ska ett ljus skina klart.

Ja över dem som torteras ska ett ljus gå opp!

För himmelens portar har öppnats

och ljuset från himmelen strålar hit ner.

I världen har mörkret skingrats och änglaskarorna ler.

För dem som ej accepteras ska ett ljus skina klart.

Ja över dem som föraktas ska ett ljus gå opp!

För himmelens portar har öppnats

och ljuset från himmelen strålar hit ner.

I världen har mörkret skingrats och änglaskarorna ler.

För alla mänskor på jorden låt ett ljus skina klart!

För onda som för goda låt ett ljus gå opp!

För himmelens portar har öppnats

och ljuset från himmelen strålar hit ner.

I världen har mörkret skingrats och änglaskarorna ler.