Konfirmasjon med wow-faktor!

«Du har funnet fram til en skattkiste», var pastor Kjell Werner Rødders beskjed til konfirmant Jesper Amandus Hansen på konfirmasjonsgudstjenesten lørdag 13. mai. Jesper Amandus hadde nemlig ønsket seg «Bibelen» som tema for dialogprekenen med presten. «Wow!» så spennende, var Rødders reaksjon da konfirmanten lanserte ønsket sitt tidligere i år. 

– Så flott at du er nysgjerrig på og ønsker å vite mest mulig om denne boken. Den er jo spesiell. Et helt lite bibliotek. Og så er den gammel. Den starter med da verden ble skapt og slutter med at verden blir skapt på nytt, sa pastor Rødder i det han og Jesper Amandus satte seg i hver sin lenestol foran hele menigheten. Bak seg hadde de en bokhylle med bøker med ulikt innhold, og mellom seg et bord med aviser.

I denne enkle, men effektfulle, «kulissen» samtalte konfirmant og prest om ulike sider ved bibelens tilblivelse, sammensetning, prinsipper for utvelgelse av skrifter, og bibelens hovedbudskap. Temaet for dialogen var «Bibelen – mer enn myter og eventyr». Lærerikt og ikke minst imponerende! «Wow!», tenkte nok mange i menigheten også!

Jesper Amandus og pastor Kjell Werner nøyde seg heller ikke bare med å samtale. Konfirmanten var sannelig frimodig nok til å stille menigheten spørsmål knyttet til Bibelen også!

Både konfirmant og prest startet gudstjenesten i ”sivile klær”, men da pastor Rødder i en tidlig prat med barna åpnet ”kofferten”, viste det seg at den inneholdt både konfirmantkappe, prestekjole og stola. Mens pastoren forklarte bruken av hvite klær i kirkelig sammenheng, iførte han og Jesper Amandus seg sine plagg.

En gruppe av menighetens ungdommer bidro til en super gudstjeneste med skriftlesning, bønn og flott sang, også som en direkte hilsen til konfirmanten. Vi sier et «wow!», til ungdommene også!

Vi må trenge bak ordene

– Bibelen inneholder et stort mangfold av livserfaring og troserfaring, sa pastor Rødder i sin personlige preken til konfirmanten og ga Jesper Amandus dette ordet med på livsveien:

«Bevar ditt hjerte framfor alt du bevarer, for livet går ut fra det.» 

(Ordspråkene 4:23)

– For de bibelske forfattere var hjertet mer enn en muskel, selv om den sannelig er livsviktig nok og verd å stelle godt med, understreket Rødder. Men den hebraiske og greske betydningen av ordet hjerte omfatter både følelser, vilje og intellekt. Og det og latinske ordet ”Kardia”, som oversettes med hjerte, rommer også betydningen «tanker og følelser». Hjertet er det «indre selvet» som tenker, føler og beslutter. Når Bibelen bruker ordet hjerte, og det gjør den hele 860 ganger, refereres det alltid til et aspekt ved menneskets personlighet, sa pastor Rødder.

– Slik er det vi må jobbe med Bibelen, understreket han. Vi må prøve å trenge bak ordene, lete etter hva de som skrev mente, og så spørre oss hva de betyr for oss idag.

Pastoren avsluttet med denne oppfordringen til konfirmanten: Ta godt vare på deg selv, fysisk, spis rett og godt, lev sundt. Hjertemuskelen din fortjener det. Men livet består av så mye, mye mer. Jeg vil utfordre deg til å la deg forme, til å «dannes». Ta i bruk din personlighet! Hele deg; tankene dine, følelsene dine. Det er slik du vokser og blir et dugende menneske, sa pastor Kjell Werner til konfirmant Jesper Amandus. Og han gjentok visdomsordet fra Ordspråkene – i den sammenhengen det står skrevet:

 20 Lytt til det jeg sier, min sønn,

vend øret til og hør mine ord!

21 Slipp dem aldri ut av syne,

bevar dem dypt i ditt hjerte!

22 For de gir liv til den som finner dem, og helsebot for hele kroppen.

23 Bevar ditt hjerte framfor alt du bevarer, for livet går ut fra det.

24 Hold deg fra å tale falskt,

bruk aldri leppene til svik!

25 Ha øynene rettet framover,

fest blikket på det som ligger foran deg!

26 Legg merke til de spor du skal følge,

hold hele veien stø kurs!

27 Vik ikke av til høyre eller venstre, hold foten borte fra det som er ondt

(Ordspråkene 4: 20-27)