Enklere kan det ikke bli – men så enkelt er det!

– Tanken på, og fornemmelsen av, å være i Guds hjerte uansett hva som skjer, er for meg det største under, helt løsrevet fra min sterke eller svake tro, sier pastor Øystein Brinch og siterer Apostlenes Gjerninger 2:21: «Hver den som påkaller Herrens navn, skal bli frelst».– Dette er kristentroens innerste vesen og frigjørende kraft. Enklere kan det ikke bli, sier Brinch som preker på høstoffergudstjenesten vår søndag 21. oktober. Han er også søndagens organist!

Øystein Brinch– Med alder, og mulig visdom, opplever jeg at min teologi (les kristentro) skjæres mer og mer inn til beinet. Detaljene blir stadig mer uviktige for meg. Jeg orker ikke la meg engasjere av detaljproblemer og ”snurrepiperier”. Jeg orker ikke kaste meg ut i ørkesløse debatter om likekjønnede forhold, alkohol eller ikke i altervin, eller hvorvidt glutenfrie oblater kan være Jesu legeme og slike ting, sier Brinch.

– Kan jeg være litt from??, spør han, og det kan vi jo ikke akkufrat nekte en prest. Og Brinch deler sporenstreks et salmevers av M. B. Landstad som han stadig oftere kommer tilbake til:

Ser jeg meg i verden om, Tenker på de svunne dage

Hva som gikk og hva som kom Og hva ennu står tilbake –

Nei, for all den ting jeg visste, kan jeg ei min Jesus miste!”

Spilleglad pianokåsør

Den profilerte metodistpresten Øystein Brinch (71) er pensjonist, men er deltids menighetsprest for Metodistkirken på Elverum som de siste årene har opplevd en skikkelig oppsving. Han er kjent som morgenandaktsholder i Nrk, og han er redaktør for andaktsheftet «I Dag». (Den norske utgaven av det internasjonale «Upper Room» som utgis i ex på språk over hele verden.) I tillegg har han i flere år bygget opp et repertoar med pianokåseri over ulike tema og musikk. (Brinch er en laaangt over gjennomsnittet habil «amatør»-pianist og -organist.) Sist han gjestet menigheten vår, til høstofferthelga for to år siden, spilte han og kåserte om «Ragtime – gospelmusikkens sorte får».

øystein brinch-3Pianokåsere skal han denne gangen også. Lørdag 20. oktober kl. 13.00 spiller og forteller han om «Halfdan Kjerulf – Norges første nasjonalkomponist – i skyggen av Grieg».

Den «spilleglade» (piano og orgel) pastoren er en mangeårig venn av Trondheim menighet; ja såpass at han lar «grasrotandelen» fra Lotto-kupongen gå til vår menighet. – Men hadde min egen menighet på Elverum registrert seg som grasrot-mottaker, hadde jeg nok sviktet Trondheim, sier Brinch som for øvrig karakteriserer seg som en «sløv gambler» med en ti-ukers lottokupong som han aldri sjekker.

En preken er ferskvare

– Hva blir tema og tekstgrunnlag for din preken i Trondheim? Kan du røpe noen hovedtanker?

– Prekenteksten blir Matteus 13,24-33 om framveksten av Guds Rike. Her er en antydning: Den som forsøker å si noe vettugt om himmelriket – om evigheten – vil alltid komme til kort. Én ting vet jeg , og det er at vi nesten ingenting vet om livet etter dette. Den religiøse sjel som påstår noe annet, har ikke forstått salmedikterens ord: ”Ja, hva ei hjertet føle kan Og hva ei tanken kan ane…”

Men Bibelen gir oss antydninger og bilder. Åpenbaringsboken forteller om perleporter og gater av gull. Trauste trøndere – eller nordmenn for den sakens skyld – er vel ikke helt på den bølgelengden. Men hva vet vi da om evigheten? Vet vi noe som helst? Ja, faktisk og det er her Jesus kan hjelpe oss med realismen. Jesus har gitt oss flere korte lignelser, eller illustrasjoner om du vil. Han kaller himmelriket bl.a. for et sennepskorn som er knøttlite men som vokser seg til en stor hagevekst som fugler kan bygge rede i.

– Hvorfor skal det prekes på nytt hver søndag…?

– Fordi en preken i utgangspunktet er ferskvare, akkurat som mye av det journalister bedriver. Greit at Guds Ord står fast, men det er umulig for meg å holde samme preken i dag som jeg gjorde for et år siden. Jo, jeg kan bruke gamle manus som et utgangspunkt, fordi teksten er den samme. Men tiden er en annen. Sønnen til en tidligere kollega forkynte høyt og tydelig for en del år siden: ”Nå må vi nok fløtte, for far min har sleppt opp for preiker!”

 Har fortsatt noe å dele

– Aldersmessig er du kvalifisert for heltidstilværelse som ”pensjonist”, men du er fortsatt aktiv som både prest og pianokåsør. Hva gir dette deg?

øystein brinch-4– Jeg kan gi deg kortversjonen, sier Brinch, og den er slik: 1) Jeg mener jeg fremdeles har et budskap å dele. Jeg er og blir forkynner. Men den dagen det legger seg slør over tanken, gir jeg meg.

2) Jeg begynte som ”pianokåsør” for noen år siden, da min venn Jan Forslund fortalte at han hadde hørt fantastisk kammermusikk på «Nrk Klassisk» Det viste seg å være musikk av trønderen Thomas Tellefsen! Jeg er nysgjerrig av natur og begynte å grave litt. Da oppdaget jeg blant annet at min gamle pianolærer Nicolai Dirdal, hadde overlatt en del gamle notemanuskript til Einar Steen Nøkleberg og oppfordret ham til å se nærmere på dem. Det resulterte i cd-innspillinger av Tellefsens komposisjoner, bl.a. to pianokonserter og symfonier. Trondheimspianisten Jørgen Larsen har også gjort mye av det samme.

For meg resulterte det i en presentasjon av Thomas D. A. Tellefsen – med selvspilt musikk. Slik begynte det. Siden har det «ballet på seg» med «Norge er mer enn Grieg», «Kvinner komponerer», «Salmer i musikken», «Ragtime – gospelmusikkens uskikkelige fetter», «Kjerulf – Norges første nasjonalkomponist» – og en ennå ikke ferdig innøvd presentasjon av Per Winges liv og musikk, forteller Brinch. Dette gir jeg meg den dagen ingen vil høre på meg mer, eller fingrene stivner, sier han.

Guds ord handler ikke om homser og lesber

– Kirka vår, the United Methodist Church er inne i spennende skjebnetimer. Tror du på en framtid for kirken?

– Jeg er ikke så opptatt av fremtiden. Du har vel i tankene den, for mange, opprivende homofilistriden som jeg oppriktig talt synes vi nå skulle ha lagt bak oss. Guds Ord handler ikke om homser og lesber og likekjønnede samliv; det er jo omtrent ikke nevnt, sier Brinch.

– Det er faktisk et ord i Bibelen som jeg først snublet over for noen få dager siden, fortsetter han, – et vers i  prekenteksten for søndag 9. september. I 1 Pet 4,15 står det blant annet: ”La det bare ikke skje at noen av dere må … ha blandet seg opp i andres saker.”

– Når noen truer med kirkesplittelse på grunn av det jeg opplever som helt perifere spørsmål, blir jeg ganske oppgitt. Kirken er ikke, heller ikke Metodistkirken, en interesseorganisasjon. Kirken er en levende organisme tuftet på et samlet Guds Ord hvor kjernen er Misjonsbefalingen og Joh. 3,36:  ”Den som tror på Sønnen, har evig liv.”Ferdig med dét, fastslår Brinch.

– Om Metodistkirken har en fremtid? Jeg er mer opptatt av nok en salme, som godt kan være en yndlingssalme for meg selv om den ikke er av Charles Wesley. I 2. vers av «Kirken den er et gammelt hus» sier Grundtvig:

Vi er Guds hus og kirke nu,

Bygget av levende stener,

Som under kors med ærlig hu

Troen og dåpen forener. 

Var vi på jord ei mer enn to,

Bygge dog ville han og bo

Hos oss med hele sin nåde.

Kirken skal ikke være relevant

– Hva gjør kristendom/kirke relevant i dag? Hva er vitsen?

– Kirkens iver (les: panikk) etter å være så skrekkelig relevant, er misforstått. Relevant i forhold til hva? ”Tiden?”, spør Brinch. – Kirkens trang til å være relevant og ”moderne” gjør den uinteressant, mener han. –  Se på våre venner katolikkene. Jeg sier ikke at det er «bærre lækkert» å være katolikk, men gudstjenesten/messen er håpløst irrelevant. Likevel fylles deres kirker på en helt annen måte enn hos oss andre. Kirken skal ikke være relevant. Kirken skal være tro mot sitt grunnlag og sin tradisjon.

– Har du en favoritt bibeltekst/fortelling?

øystein brinch-2– Jeg tror det må bli fortellingen om Jesus som møter den samaritanske kvinnen ved brønnen og ber henne om vann – og samtalen mellom dem. Eller kanskje fortellingen om da Jesus mettet 5000 med nistepakken til en smågutt og det ble mer enn nok av nesten ingenting. Eller fortellingen om faren som trofast ventet på at sønnen skulle komme hjem igjen etter å ha satt arven over styr, eller… Det er så mange å velge mellom!

Eller fra Det gamle Testamente, Dommernes bok, om Gideon som ikke hadde tro på seg selv, men som Gud likevel kalte. Eller Salme 121… Eller Salme 139 om Gud som omgir meg bakfra og forfra og som jeg ikke kan greie å rømme fra. Eller, nei jeg tror ikke jeg greier å bestemme meg…

-OK, pastor Brinch, men du er hjertelig velkommen til Trondheim, uansett!