Nærkontakt med skaperverket

Helgens menighetstur til Søvassli ble minst like hyggelig som den var våt. Med andre ord hadde vi det superoptikjempefantafenomenalistisk! Dessuten har Trondheims-metodister et realistisk forhold til skaperverkets meteorologiske påfunn, og vet å kle seg etter forholdene.

Noen fullt «lovlige» og forståelige forfall i siste liten,  reduserte flokken noe, men for alle 22 som deltok ble det en fin weekend med godt fellesskap, prat og aktiviteter. Ekstra stas at pastor Lars-Erik «Lasse» Nordby deltok hele helga. Han hadde utvilsomt den lengste reiseveien; grytidlig fredag morgen dro han hjemmefra (Moss) og på vei til Søvassli hadde han tilbrakt store deler av dagen i Stockholm! Transporten fra Trondheim til Søvassli skjedde i el-bil. Temperatur nær frysepunktet, striregn, mange og lange oppoverbakker (og litt for høy hastighet…) gikk hardt utover batterikapasiteten, så da vi parkerte i 21.30-tiden var det tre kilometer rekkevidde igjen! ( Hadde det ikke vært for at sjåfør og passasjer allerede kan sies å være det, så kunne man bli religiøs av mindre…)

Etter frokost lørdag samlet vi oss til orientering og samtale met utgangspunkt i hva Metodistkirkens sosiale prinsipper sier om Klima og Miljø. Det er ikke lite, og definitivt tankevekkende og utfordrende. Timen gikk fort med flere interessante innspill og kommentarer til pastor Nordbys presentasjon.

Været innbød som antydet innledningsvis ikke til de lengste turene, så vi endte opp med å gå litt i nærområdet, og samle oss i gapahuken med varme på bålet. Og de tøffeste (yngste) suste gjentatte ganger på zip-line.

Før middag og sosial samling lørdag, var det «gudstjenesteverksted» hvor vi planla søndagens gudstjeneste. Et slikt «verksted» med innspill, samtaler, praktisk forberedelse og fordeling av oppgaver, er i seg selv en gudstjeneste!

Gudstjenesten søndag sto i skapelsens tegn. Mens isregnet pisket mot rutene, åpnet gudstjenesten med et heftig, livsbejaende dansepreludium» framført av tre unge jenter. Barna sto også for en flott altertavle-installasjon av «livets tre» utført i en kombinasjon av maling og høstblader. Og noen av barna hadde samlet stener og trevirke som dannet et kors på gulvet hvor vi tente forbønnslys.

søvass'18-gt-3I vår ellers gjennomdigitaliserte og dataanimerte tid, blåste pastor Lasse livspusten inn i den analoge flanellografen. På den levendegjorde han begge skapelsesberetningene i 1. Mosebok 1, og fikk også formidlet hvordan gamle tiders «leirbål-fortellinger» har overlevert de eldste bibelske fortellingene og mytene fra slekt til slekt før de ble skrevet ned. Pastoren avsluttet skapelses-flanellografen med «big bang» og oppfordret oss til videre tenking rundt spørsmålet om hvordan vi ville formulert en skapelsesfortelling i dag, tuftet på vår tids teologiske og naturvitenskaplige forståelse og kunnskap.

søvass'18-gt-4Som vanlig viste Søvassli Ungdomssenter/Leirskole seg som et supert reisemål og ramme for menighetsturen. Meget velegnede lokaler. Et særdeles hyggelig vertskap og personale gjør at vi føler oss oppriktig velkommen; og vi blir traktert med rikelig, solid og velsmakende mat! All grunn til å tro at vi skal tilbake neste år!!