Vi er allerede sett av Gud

– Det gjør noe med oss å bli sett. Sett som den vi er, sa pastor Christina i sin preken på gudstjenesten søndag 8. august. – Slik noe skjedde med Sakkeus da Jesus sa til ham: «Jeg har sett deg. Det er derfor jeg kom».  Sakkeus ble gjenreist som menneske – det mennesket Gud hadde skapt ham til å være.

Høstens hovedtema i Trondheim Metodistkirke er «NÅDE», og vi var 40 små og store som fikk gleden av å oppleve søndagens gudstjeneste. Synnøve (Sivertsen) ledet, og Takako (Ueno) var organist. «Nåde å bli sett»var gudstjenestens tema. Det kom også fram da Christina åpnet kofferten sammen med barna; og fant briller, kikkert, kontaktlinser og andre saker som hjelper oss å se godt. En som også ble sett litt ekstra, var Syvert )Nørsett) som akkurat i dag fylte 75 år. Det ble markert med bursdagssangen som et tilskudd til liturgien…

 Christinas preken tok utgangspunkt i den kjente Sakkeus-fortellingen i Lukas 19:1-10. Det vil si, hun tok også med seg den foregående konteksten; hendelsen ved byporten inn til Jeriko hvor Jesus møtte en blind tigger som trosset folkets oppfordring om å holde kjeft og ikke rope på Jesus. Tiggeren ga seg ikke. Han ble sett (og hørt) av Jesus som oppfylte hans inderligste, høyeste ønske; å få synet igjen. I denne jublende stemningen var det Jesus og en folkemengde gikk videre inn i Jeriko – og vår prekentekst.

Kom ned – jeg vil bli kjent med deg

Den styrtrike overtolleren Sakkeus’ situasjon og status var helt annerledes enn den fattige tiggerens; men én ting hadde de til felles – de var ikke vel ansett blant folk, riktig nok av vidt forskjellige årsaker. Tiggeren var sett ned på fordi han var blind og fattig; Sakkeus var direkte hatet fordi han hadde skodd seg og bygget rikdom på folkets regning. Og begge fikk en livsforvandlende opplevelse i møtet med Jesus.

Av en eller annen grunn ville Sakkeus se Jesus; vi vet ikke hvorfor. Det forteller Lukas ikke noe om. Kanskje hadde Sakkeus hørt ryktet om Jesus, og visste at han var i nærheten. Det var uansett ikke nok for ham. «Jeg må se ham selv», tenkte Sakkeus. Han løp i forveien og klatret opp i et tre – to handlinger i strid med hva en mann av hans verdighet og status normalt ville gjort.

– Det er ikke lett å se ut av de tette grenene og bladverket i et morbærtre, påpekte Christina. Så kanskje ville Sakkeus ikke bare se Jesus med egne øyne, men også gjemme seg slik at ingen skulle oppdage ham? Men Jesus stopper ved treet, og det er som han sier: «Jeg har sett deg Sakkeus – for det var jo det du egentlig ville. Kom ned. Vi skal snakke sammen og spise sammen. Jeg vil bli kjent med deg».

Sett og møtt

Folk ble opprørte; av alle mennesker i denne byen, Jesus, er Sakkeus en av de du slett ikke skal besøke. Men i det øyeblikket han ble sett, skjedde det noe med Sakkeus – han ville gjøre alt godt igjen – og tilbakebetale alle hadde krevd for mye penger av, mye mer enn han egentlig trengte.

– Alt fordi han ble sett og møtt på en måte ingen hadde sett og møtt ham på før, sa pastor Christina. Møtet med Jesus gjorde at Sakkeus ble gjenreist og oppreist som menneske – det menneske Gud hadde skapt ham til å være. Jesus så hvem han var, ikke hva han hadde gjort.

Det gjør noe med oss å bli sett, sa Christina. Mange i vår tid går seg vill fordi de ikke tror de er gode nok, og prøver å finne måter å kompensere det på, sa hun og trakk linjer til noen «reality-tv-show» hvor deltakerne eksponerer seg selv på måter de ofte vil angre. For noen 

–Men det finnes så mange andre måter å bli sett på, og få bekreftet sin verdi gjennom, understreket Christina. I alle fall burde det være slik. Men kanskje er vi blitt dårligere til å se hverandre i vår tid?

Smak av himmel

– Det Gud vil si oss gjennom Sakkeus-hendelsen, er: «Du er sett! Du er allerede og til alle tider og i alle situasjoner sett av meg. Du er sett og elsket av meg, akkurat som den du er.» 

— Vi kan lære av Jesus og måten han ser Sakkeus på, understreket pastor Christina. Vi kan øve oss på å se hverandre, se på hverandre med kjærlighetens øyne, skape hellige øyeblikk med smak av himmel. «Det var derfor jeg kom», sier Jesus; «for å se akkurat deg. Du er fantastisk i mine øyne»

– Det er nåde, å bli sett, sa pastor Christina Thaarup, – og se andre. Smak av himmel…

Gudstjenestereferat, foto og tanker fra pastor Christinas preken, slik Ole-Einar (Andersen) hørte den