KLART DET ER PLASS!

Himmel på jord! På syvende dag jul, er det fortsatt flott å se tilbake på julaftensgudstjenesten vår som samlet hele 99 i kirken! Gledelig! Gjennom sang, musikk og preken ble det en gudstjeneste som for små og store slo fast hva julen dreier seg om: Himmel på jord. Du er ikke alene.

Sven Nørsett slo an tonen da han med eget gitarakkompagnement sang «Eit barn er fødd i Betlehem». Henriette og Hanne Marit Strømme sang «Nordnorsk julesalme».

Pastor Christina Thaarup holdt sin første julaftenpreken i Trondheim. Det gjorde hun først med å lese og vise historien om «Eselet og den lille engelen» av den tsjekkisk/tyske barnebokforfatteren Otfried Preussler. En forfriskende «ny» anekdote spunnet rundt budskapet om Jesu fødsel. ( Preussler, som døde i 2013, 90 år gamme var en meget anerkjent og populær forfatter. Hans mange barnebøker er solgt i over 50 millioner eksemplarer og er oversatt til minst 55 språk. ) Dette er «storyen» i hans julefortelling:

Mange ganger hadde eselmamma fortalt ungen sin om Jesusbarnet i stallen før han sovnet. Men en morgen han våkner er ikke eselmamma der, men en liten engel snakker til ham. Engelen beroliger ham med at mammaen hans er hos Jesusbarnet for å varme ham, og nå kan han få bli med dit. Sammen går de veien. Underveis møter de mange barn og voksne som spør hvor de skal. Når de hører at de skal til Betlehem, til stallen – vil de gjerne være med og det får de. Etter hvert blir det en lang rekke, en stor flokk som følger stjernen fram til Jesusbarnet.

Fra boken gikk Christina videre til Johannesevangeliets «fødselsfortelling»; om ordet som ble kjøtt, og tok bolig i blant oss. Grunntekstens ord for å «ta bolig» kan også oversettes med «å slå opp telt», et bilde Christina likte: Teltet er flyttbart; ikke stasjonært.  Uansett hvor vi er, slår Gud opp sitt telt i blant oss og er nær oss. Der vi / du er hjemme, er også Gud hjemme. Det er nåde;  løftet om at han vil være nær oss alle dager. Ikke alle dager er gode, men Gud er alltid nær, understreket Christina. Som avslutning på prekenen fortalte hun historien om en gutt som i skolens julespill skulle være vertshusholderen som avviser Josef og Maria og henviser dem til stallen. Men da Josef spurte om husrom, ble gutten så overveldet av situasjonen at han svarte: «Klart det er plass for dere! Velkommen inn!»

– Det er selve juleevangeliet, sa Christina. Klart vi har plass for noen som vil oss vel, og som sier: Jeg ber nær deg og glad i deg!

Da passet det veldig godt at Tine Soligard Brekstad, på årlig julebesøk «hjemme» i Trondheim, satte seg ved flygelet og ga oss en fantastisk sterk og inderlig tolkning av «Himmel på jord» 

Det klang med oss videre gjennom «Deilig er jorden» og fiolinist Seiki Uenos nydelige postludium, og inn i juledagene.

«…. en nåde så stor. Jeg er ikke alene her jeg bor»

Gudstjenestereferat og foto v/ Ole-Einar Andersen