Gratulerer, Beyoncé!

Som gode medmetodister gratulerer vi artisten Beyoncé med Grammypris 2021 for den sterke sangen «Black Parade» (i kategorien «best R&B performance»). Med nattens Grammy troner Beyoncé alene på Grammy-toppen; ingen annen sanger har vunnet flere priser enn henne (28).

Tidenes mestvinnende Grammyartist, Beyoncé, er også united methodist

I tillegg til prisen for sin framføring av «Black Parade» vant Beyoncé, sammen med sin ni-årige datter Blue Ivy Carter, tidligere på kvelden prisen for beste musikkvideo for singelen «Brown Skin Girl». Hun vant også prisen for «best rap performance» sammen med sin venninne og kollega Magen Thee Stallion med «Savage Remix». Men det var prisen for «Black Parade» som gjorde Beyoncé til «all time high»-vinner av Grammy priser.

En «svart stolthet»-hymne»

«Black Parade» var nominert til flere Grammy priser, og Beyoncés framføring av den holdt til seier i kategorien «best R&B performance». Sangen ble lansert 19.juni 2020 («juneteenth») en dag hvor man i USA markerer frigjøringen av de siste slavene. I 2020 ble dagen markert midt under de heftigste Black Lives Matter- protestene i kjølvannet av politidrapet på George Floyd (25.mai) og andre tilfeller av drap på svarte.

Beyoncé (39 år) har lenge vært et tydelig stemme i kampen mot rasediskriminering, og teksten i «Black Parade» omhandler blant annet tema som svart historie, politibrutalitet og Black Lives Matter-bevegelsen, som Beyoncé støtter helhjertet. Både hun og ektemannen, rapperen Jay-Z har vært med på å skrive teksten, som også refererer også til noen av hennes forbilder som Malcolm X, og Martin Luther King Jr.Sangen er karakterisert som en «black pride-hymne» og hyller svart stolthet, integritet, skjønnhet og styrke, og dette er de første strofene:

I’m goin’ back to the South
I’m goin’ back, back, back, back
Where my roots ain’t watered down
Growin’, growin’ like a Baobab tree
Of life on fertile ground, ancestors put me on game

Du kan høre Beyoncé framføre en spesiell acapella-versjon av «Black Parade» i denne flotte musikkvideoen, produsert av Harlem Parade. (NB: Selve sangen starter etter knapt et minutt) https://www.youtube.com/watch?v=Qly8NeoQSSw Anbefales!!

METODIST

Sangeren, skuespilleren, danseren, plateprodusenten og forretningskvinnen Beyoncé, eller Beyoncé Giselle Knowles-Carter som hennes fulle navn er, er medlem av St. John’s Downtown (United) Methodist Church i Houston, Texas.

Det var i denne kirken hun som jentunge hadde sin første solopptreden som sanger, og i miljøet rundt kirken oppsto også Rythm & Blues-gruppa «Destinys Child»  hvor Beyoncé var frontfigur. Denne gruppa ble hennes springbrett mot solokarriere og supermegastjernestatus.

St. John’s Downtown (United) Methodist Church er en av de største metodistkirkene i Texas, med en meget mangfoldig og sammensatt medlemsmasse; det gjelder både rase, klasse, kjønn og seksuell legning. Hovedprest er den profilerte metodistpastoren Rudy Rasmus. Han er redaktør og bidragsyter i den mye omtalte boken «I’m Black. I’m Christian. I’m Methodist.»  som ble publisert i november 2020.

Boken er en essaysamling hvor ti svarte (untiden) metodister deler erfaringer rundt problemene med å være svart i kirken, og krever at kirken vår omsider tar et oppgjør med både historisk og samtidig rasediskriminering. Du kan lese mer om den viktige boken her: https://www.abingdonpress.com/product/9781791017095/

Beyoncé holder kontakten med sin barndoms/ungdoms kirke i Houston. Pastor Rudy Rasmus i St. John’s er venn av familien, og har kjent Beyoncé siden hun var baby. Det var også han som viet Beyoncé og rapperen Jay-Z i New York i 2008. (Paret holder fortsatt sammen, og har tre barn.)

Beyoncé og hennes veldedige stiftelse(r) støtter flere sosiale prosjekter hvor også St. John’s Downtown Methodist Church er involvert. Etter orkanen Harveys herjinger i Texas besøkte Beyoncé St. John’s og snakket med ofre for uværet. Da sa hun blant annet et «nå er jeg hjemme. Denne kirken er mitt hjem».

Beyoncé donerte betydelige summer til arbeidet for orkanofrene. Hun er sammen med St. John’s også sterkt engasjert i prosjekter som skal sikre hjemløse/uteliggere husrom, og andre prosjekt som driver utdeling/servering av mat og andre livsnødvendigheter for fattige, blant annet gjennom organisasjonen «Bread for Life».

Beyoncé og pastor Rudy Rasmus i St. John’s Downtown United Methodist Church.

Beyoncé er kort og godt megastor. Hun har tallrike listetopper og har solgt 120 millioner plater. Hun sang ved insettelsen av president Obama i 2008, og har opptrått under Super Bowl tre ganger. Hun har millioner av følgere på ulike sosiale medieplattformer, og et enkelt googlesøk på hennes navn gir over 132.000.000 treff. Vil du vite mer om henne er det derfor ikke vanskelig….

We got rhythm (we got rhythm), we got pride (we got pride)
We birth kings (we birth kings), we birth tribes (we birth tribes)
Holy river (holy river), holy tongue (holy tongue)
Speak the glory (speak the glory), feel the love (feel the love)
Motherland, motherland drip on me, hey, hey, hey
Motherland, motherland drip on me, hey, hey, hey
I can’t forget my history, it’s her story
Motherland drip on me, motherland, motherland drip on me