Glem påskekrimmen – se «the black curch»!

Når du har gått lei av påskekrim på tv, eller veldig gjerne før den tid, anbefales dokumentarserien  «Vår historie -vår sang» på NrkTV.  Serien forteller historien om framveksten av den afroamerikanske kirken – en historie hvor Metodistkirken er både helt og skurk. Serien forklarer også den afroamerikanske sangens betydning. Du kan ikke gå glipp av denne!

Du finner serien her: https://tv.nrk.no/serie/vaar-historie-vaar-sang/2021/KOID20007221

Dette er en fremragende tv-dokumentar som dekker 400 års historie – helt fram til våre dager. Serien gir en dypere forståelse av amerikansk kirke- og samfunnsliv, og de fire episodene er attpåtil er spekket med masse flotte eksempler på afroamerikansk sang/musikk. I intervjuer møter du også en rekke kjente personligheter.

Serien «The Black Church; This is Our Story, This is Our Song» er laget av det amerikanske selskapet PBS (Public Broadcasting Services). Den er helt ny, og ble første gang vist i USA i februar i år. Serien starter og slutter med at programlederen (og manusforfatter og produsent) Henry Louis Gates jr. besøker sin barndoms kirke, Waldon United Methodist Church i Piedmont, West Virginia. Gates er en anerkjent historieprofessor ved Harvard University. Han forlot etter hvert Metodistkirken, men glemmer ikke sine røtter.

Professor og programskaper Henry Louis Gates foran sin barndomskirke, Waldon United Methodist i Piedmont, West Virginia, USA

Du finner en fyldig artikkel om serien her:  https://www.umnews.org/en/news/black-church-film-taps-united-methodist-sources   – og ved å google f.eks «Henry Gates Black Church» får du opp mange interessante omtaler og intervjuer!

Mange av de historiske bildene i serien er hentet fra United Methodist Church Commission on Archives and History ved Drew University hvor de er arkivert i syv «Negro albums» med tilsammen over 4300 foto. (Og vil du sjekke alle de omkring 45000 (!) bildene i arkivets «fotoseksjon», har du gratis og enkel tilgang her: http://catalog.gcah.org/omeka/  Antall foto i dette «nettarkivet» øker etterhvert som stadig flere bilder blir digitalisert.)