FORRYKENDE MUSIKALSK JULEHILSEN FRA BOISE, IDAHO

Spenn fast setebeltene, skru opp volumet  og send nabovarsel! Vi har fått en forrykende musikalsk julehilsen fra Cathedral of the Rockies hvor organist David Young spiller to julesanger – spesielt for oss i Trondheim – på katedralens praktfulle orgel med ca 4000 piper og 67 stemmer.

David Young spiller først den internasjonale megajulesang-hit’en «Joy to the world» som bygger på musikk av Georg Friedrich Händel. David spiller den for oss i en ekstra jublende versjon.

Etter en personlig julehilsen til vår menighet, avslutter David Young musikkvideo-julegaven med et vesentlig nyere verk, komponert i 2019 av organisten Neil Harmon. Musikken er skrevet til den kjente Wesleysalmen «Hark the Herald Angels Sing» («Hør den englesang så skjønn») – og lytter du godt vil du gjenkjenne bruddstykker av den tradisjonelle melodien i dette moderne verket. Et særdeles kraftfullt stykke musikk, i en gnistrende 6/8-takt, som virkelig gjør nytte av det store kirkeorgelets ressurser!

SE VIDEOEN HER: (klikk eller dobbelklikk…)

Orgelet i Cathedral of the Rockies ble bygget av firmaet Aeolian Skinner og innviet ved åpningen av den nye kirken i 1960. I 1983 var orgelet gjenstand for et omfattende restaurerings og ombyggingsprosjekt i regi av orgelbyggerne Balcom and Vaughan. Instrumentet har også gjennomgått forbedringer gjennom 2000-tallet. Spillepulten har tre manualer + pedaler, og orgelet har i dag 67 stemmer og ca 4000 piper.

Han som har stått for opptakene heter Svend Knutsen. Svend er produsent og videoredigerer i Cathedral of the Rockies, og det viser seg at han har familiære forbindelser til Norge og Trondheim! Hans bestefar var norsk metodistprest! Svend har ikke besøkt Norge og Trondheim på godt over 20 år, men vi har forsikret ham om at han er hjertelig velkommen!

PROGRESSIV MENIGHET

Cathedral of the Rockies (Rocky Mountains-katedralen) ligger i byen Boise som er hovedstad i staten Idaho i USA. Byen har ca 230.000 innbyggere og er blant de raskest voksende byene i USA. Cathedral of the Rockies het tidligere First United Methodist Church Boise, og ble grunnlagt i 1872 – de er altså ni år eldre enn vår menighet!

Det er en sentrumskirke (downtown) og Cathedral of the Rockies er en av de større, progressive United Methodist-menighetene i USA.

De fikk betydelig (inter)nasjonal oppmerksomhet sommeren 2020, da de etter politidrapet på afroamerikaneren George Floyd og i tråd med Black Lives Matter-bevegelsen, bestemte å fjerne et stort blyglassvindu i kirken som viste sørstatsgeneralen Robert E. Lee (skulder ved skulder med Abraham Lincoln og George Washington). «Symboler på hvit overlegenhet (ala sørstatsgeneral Robert E. Lee, red. anm) hører ikke hjemme i vårt hellige rom», sa menighetsrådet i sitt vedtak om å bytte ut vinduet med generalen.

Og etter at vindusåpningen har stått tildekket i nesten et og et halvt år, kom det nye blyglassvinduet på plass 7. desember i år. Det viser biskop Leontine T.C. Kelly, den første afroamerikanske kvinne som ble ordinert til biskop i the United Methodist Church. Hun er også, i tråd med eget inkluderende og aksepterende syn, framstilt med en regnbuefarghet LGTBQ+ stola. Leotine T.C. Kelly ble ordinert til biskop nettopp i Catherdral of the Rockies i 1984. (Underveis i prosessen ble også Martin Luther King Jr., og den tidlige borgerretighetsforkjemperen Harriet Tubman vurdert som kandidater til den ledige vindusplassen.) Prisen for det nye blyglassvinduet skal være ca 25.000 dollar eller omkring 225.000 kroner.

SIER VELKOMMEWN TIL ALLE

Hovedpastoren i Cathedral of the Rockies heter Duane Anders, og det er gjennom ham vi har fått ordnet med musikkvideoen. Menigheten har ca 2800 medlemmer, og det ukentlige gudstjenesteframmøtet er drøyt 1300 fordelt på en «contemporary»(moderne) gudstjeneste kl. 10.00 og en «classic»(tradisjonell) kl. 11.00. Menigheten driver også arbeid i bydelen Amity.   

Dagens kirke/katedral ble bygget I 1960, og er en korsformet kirke i nygotisk stil. Den har flere kapeller, men selve hovedkirkesalen har plass til omkring 1000.

På sin hjemmeside møter menigheten folk med denne velkomst-hilsenen:

«We extend a special welcome to those who are single, married, divorced, LGBTQ+, straight, filthy rich, or dirt poor. We extend a special welcome to crying newborns, those who are skinny as a rail or could afford to lose a few pounds.

You’re welcome here if you’re “just browsing,” just woke up or just got out of jail. We don’t care if you’re more Catholic than the Pope, more Methodist than Wesley, or haven’t been in church since little Joey’s baptism.

We welcome soccer moms, Bronco dads, starving artists, tree-huggers, latte-sippers, vegetarians, junk-food eaters. We welcome those who are in recovery or still addicted.

We welcome you if you’re having problems, if you’re down in the dumps, or in need of a prayer. Whether you had church shoved down your throat as a kid, or if you don’t like “organized religion”.

We’ve been there too.

We welcome those who are inked, pierced or both. We welcome tourists, seekers and doubters, bleeding hearts… and you!”

Oversatt og lett redigert blir den slik på norsk:

«Vi sier hjertelig velkommen til de som er enslige, gifte, skilt, LHBTQ+, hetero, søkkrike eller lutfattige. Vi ønsker spesielt velkommen til gråtende nyfødte, de som er skinnmagre,  eller har råd til å gå ned noen kilo.

Du er velkommen hos oss hvis du «bare kirkesurfer», nettopp har våknet eller nettopp har kommet deg ut av fengselet. Vi bryr oss ikke om du er mer katolsk enn paven, mer metodist enn Wesley, eller ikke har vært i kirken siden lille Petters dåp.

Vi ønsker fotballmødre, hockey-fedre, sultende artister, treklemmere, kaffelatte-sippere, vegetarianere og junkfood-spisere velkommen. Vi sier velkommen til de som er i bedring, eller fortsatt er avhengige.

Vi ønsker deg velkommen hvis du har problemer, hvis du er nede på bånn eller trenger en bønn. Enten du fikk kirken dyttet ned i halsen som barn, eller om du ikke liker «organisert religion».

Vi har vært der også.

Vi sier velkommen til de med tatoveringer, piercing eller begge deler. Vi ønsker turister, søkere og tvilere velkommen, folk med et stort hjerte for andre  … og deg!»

Vil du bli bedre kjent med Cathedral of the Rockies, kan du se den «klassiske» gudstjenesten fra 19. desember her:

og den «moderne» gudstjenesten fra 19. desember her: (du kommer litt brått inn, men det er likevel starten på gudstjenesteopptaket)

Én kommentar

Kommentarer er stengt.