OPPTAK TIL CAROLA-CD I KIRKA VÅR!

I går og idag gjør Kirkelig Kulturverksted og Erik Hillestad CD-innspilling i kirka vår. Det dreier seg om opptak av korinnsatsene i Carolas (Häggqvist) konsertforestilling «Maria Magdalena» som ble urframført i Borggården på årets Olavsfest. Og koret er kammerkoret Aurum fra Trondheim.

Erik Hillestad ved opptakspulten (t.h.) og kammerkoret Aurum i Metodistkirken.

Carola har komponert all musikken, og Erik Hillestad har skrevet alle tekstene til syngespillet  «Maria Magdalena» som skildrer påskedramaet fra Maria Magdalenas perspektiv – en av Bibelens mest fasinerende kvinneskikkelser. Konsertforestillingen i Borggården fikk gode omtaler.

For Hillestad og Carola er Maria Magdalena en kvinne som representerer det oppreiste mennesket. Maria gikk fra fornedrelse og forakt, til å bli reist opp av Jesu kjærlighet. Jesus bekreftet hennes menneskeverd, sier Hillestad.

Livsglede og raus Gud

Hillestad og Kirkelig Kulturverksted har lang «fartstid» sammen med Carola gjennom flere plateprosjekter.

– Vi er forskjellige, men har en god musikalsk og personlig kjemi. Det er veldig mye livsglede og energi i Carola, og dessuten deler vi opplevelsen og oppfatningen av en radikalt kjærlig og raus Gud, sier Hillestad som selv står for opptakene i kirka vår. Han er veldig tilfreds med akustikken og opptaksforholdene og er glad for å bli tipset om oss fra ledelsen i Olavsfest.

– Kirkerommet er akkurat passe stort. Det gir en god klang som passer korsangen og bidrar til fylde og liv i lydbildet, sier Hillestad til hjemmesiden vår.

Tilfreds er han også med innsatsen til kammerkoret Aurum. I alle fall kom det flere «bravo» fra Hillestad under den opptakssekvensen som vi var til stede på. Kammerkoret Aurum ble stiftet i 2006. Det ambisiøse og dyktige koret har 30 sangere. Dirigent er Eva Holm Foosnæs. Carola selv er ikke i Trondheim disse dagene. Hun skal legge på sin stemme som hovedpersonen Maria Magdalena i studio senere.

Erik Hillestad og dirigent Eva Holm Foosnæs sjekker et opptak.
Produsenten (Erik Hillestad) var både synlig og hørbart tilfreds med innsatsen til kammerkoret Aurum

– Hvorfor Maria Magdalena?

– Carola og jeg har i mange år ønsket å gjøre noe med Maria Magdalena. Etter å ha laget to juleplater i Betlehem, fikk vi også lyst til å lage en påskeplate. Derfra vokste idéen om et syngespill om Maria Magdalena fram, forteller Hillestad.

– Maria Magdalena er den ene kvinnen som går igjen i alle Bibelens fortellinger om hva som skjedde i påskedramaet, og som har en sentral rolle i alle de fire evangeliene. Hun hadde en helt spesiell rolle som den fremste blant kvinnene som fulgte Jesus fra Galilea til Jerusalem og ble med ham gjennom dramaet som førte til hans død. Derfor er hun en spennende skikkelse å fordype seg i og det er mye mystikk knyttet til henne, sier Hillestad.

Det er ikke så mye vi faktisk vet om den fasinerende kvinneskikkelsen, men i tillegg til det Bibelen forteller, er det en rekke legender og historier knyttet til henne.

– Gjennom disse sidefortellingene, som vi ikke vet sikkert handler om henne, har jeg prøvd å lete frem aspekter ved Maria for å bygge ut bildet Bibelen gir av henne. Vi bygger syngespillet med utgangspunkt i den tradisjonen som finnes, forklarer Hillestad.

– Vi forsøker å forestille oss hvordan Maria Magdalena har tenkt, hvilke gleder hun har hatt, hvilken uro og desperasjon hun har følt, sier Hillestad som tenker at det er tema og spørsmål som angår alle mennesker, uavhengig av tro. Er jeg akseptert? Er jeg elsket? Tør jeg tro på meg selv? Hva angrer jeg på?

CD’en blir produsert med akkurat de samme musikalske kreftene som urframførte syngespillet i Borggården. I tillegg til Carola som Maria Magdalena, er det solistene Anders Wyller (Jesus ), Grethe Svensen (Maria, Jesu mor), kammerkoret Aurum (dirigent Eva Holm Foosnæs) og et band bestående av musikerne Kjetil Bjerkestrand (keyboards og piano), Gjermund Silseth (bass), Hallgrim Brattberg (gitar) og Rune Arnesen (trommer)

Nøyaktig dato er ikke satt, men «Maria Magdalena»-CD’en blir lansert i løpet av 2023, opplyser Hillestad. Og da vil det framgå at deler av opptakene er gjort i Trondheim Metodistkirke!

(Reportasje og foto: Ole-Einar Andersen)

.