Fotballklubben Curzon Ashton FC spiller i engelsk sjettedivisjon. Men tirsdag (15.11) spiller de returmatch i FA-cupen mot Cambridge United fra tredje divisjon! Og som gode metodister heier vi på Curzon Ashton, for den klubben har metodistiske røtter!




Den halvprofesjonelle klubben spilte, til bookmakeres og «alles» overraskelse uavgjort (0-0) hjemme på Teamside Stadium mot Cambridge i FA-cupen søndag 6. november. Det betyr at det må spilles returkamp for å avgjøre hvem som går videre til FA-cupens andre runde. Den kampen spilles i Cambridge kl. 20.45 (engelsk tid) tirsdag kveld, 15. november. Curzon Ashton er svært langt fra å være favoritter, men gode metodistvibber fra Norge skader uansett ikke!
Curzon Ashton FC spiller i The National League North, som altså er nivå /divisjon seks i den engelske fotballpyramiden. Lagene der befinner seg velsignet og befriende langt fra Premier League og det nærmest groteske lønnsnivået og stjernehysteriet som preger både den og andre europeiske toppserier. Noen av oss vil mene at Curzon Ashton er mye nærmere den ekte fotballens og fotballgledens «sjel»! Laget spiller i blå hjemmedrakter, mens bortedrakta er svart/rosa-stripet.
Byen Ashton-under-Line har ca 50.000 innbyggere og ligger bare en halvtimes togtur fra Manchester og storklubbene United og City. hvor enkeltspillere kan håve inn 400.000 – 600.000 pund (4,5-6,6 millioner kroner) i uka. I gjennomsnitt får spillerne i Curzon Ashton FC betalt ca. 350 pund (3850 kroner) i uka.Hvis meldinger om f.eks Erling Haalands lønn i Manchester City stemmer, så tjener han mer pr. time (!) i døgnet enn en Curzon Ashton-spiller gjør på et år…
Teamside Stadium har vært klubbens hjemmebane siden 2003, og har en publikumskapasitet på 4000 tilskuere fordelt på 527 sitteplasser og 3473 ståplasser.
METODIST-RØTTER!
Curzon Ashton FC er en relativt ny klubb. Den ble stiftet i 1963 da to lokale klubber gikk sammen. Den ene av disse var Curzon Road Methodist Football Club! Kirken / kapellet i Curzon Road er ikke i drift og menigheten er trolig på et tidspunkt nedlagt og gått inn i en annen lokal metodistkirke. Det er foreløpig også stort sett det eneste vi vet om klubbens metodistiske røtter, men hjemmesiden har et bredt researcharbeid på gang, med forespørsler til flere mulige kilder i England og Manchesterområdet.
Som hjemmesiden tidligere har fortalt, var det slett ikke uvanlig at engelske kirker hadde sine egne fotballag. Sport ga ungdom noe å gjøre, og bidro til å holde dem unna trøbbel. Både Aston Villa og Everton / Liverpool kan føre sin historie tilbake til metodistkirker!
(artikkelen vil bli oppdatert)