Tenn lys – det er advent! (III)

Vi har nesten kommet oss halvveis gjennom desember måned. I morgen er det tredje søndag i advent og da skal vi tenne tre adventslys i nedtellingen til juleaften og julehøytiden.

Først skal vi tenne lyset vi tente 1. søndag i advent. Et lys for våre lengsler.

Så skal vi tenne lyset vi tente forrige søndag. Et lys for håp.

Jeg lurer på om du tog deg tid til å tenne lysene forrige søndag og kjente på dine lengsler og lyttet til håpet i ditt hjerte. Jeg håper du gjorde det. Jeg tror vi alle trenger refleksjon i hverdagen for både å se hva vi har, og hva vi trenger.

Det tredje lyset vi skal tenne i morgen, er et lys for glede.

Hva fyller deg med glede? Gjør deg varm om hjertet og glad helt inn i ditt innerste? Hva kan få deg til å smile både utvendig og innvendig? Vet du det? Jeg tror det er både bra og sunt å vite det. For vi trenger glede i hverdagen.

Jeg tror gleden kommer i mange størrelser og nyanser. Og at gledene har verdi for alt det de gir oss av stort og smått.

En stor glede for meg ,er å være tante til to små jenter. Da det eldste tantebarnet i høst begynte å kunne si «faster» (vi sier ikke «tante» på dansk, men faster eller moster når det gjelder fars eller mors søster) var det nesten som et gledesrus å høre det. Så utrolig stas det var, og jeg merket glede helt inn i hjertet.

Ta deg tid nå, og tenk på en stor glede i ditt liv før du leser videre.

Små gleder, hverdagsgleder, kan vi kalle dem, kan være mange ting. For meg er det blant annet en klem jeg ikke hadde sett komme. En kald brus når jeg virkelig har lyst på Coca Cola. Eller å finne roser til en god pris, og glede meg over at de nå skal med meg hjem og pynte fint og varmt på sofabordet mitt.

Hva er hverdagsgleder for deg? Hvor finner du dem og hvordan finner de deg?

Om 10 dager skal vi feire juleaften; at den største gleden, kjærligheten selv blev menneske for å være oss mennesker nær. Engelen sier det så fint i Lukas 2,10-11:

«Men engelen sa til dem: Frykt ikke! Se, jeg forkynner dere en stor glede, en glede for hele folket: I dag er det født dere en frelser i Davids by: han er Messias, Herren.»

Finn et rolig øyeblikk når du tenner dine adventslys i morgen. Tenn det første lyset for dine lengsler og minn deg selv på hva de er. Tenn det andre lyset for alt du håper på. Si det høyt for deg selv. Tenn det tredje lyset for glede. For de store gledene i livet ditt. For de små hverdagsgledene som lyser opp en grå hverdag. Og for den store gleden, at Gud selv ble menneske for kjærlighetens skyld, for din skyld og for min skyld.

Med ønsket om en velsignet 3. søndag i advent til oss alle,

Christina Thaarup